Christos Patras

Πολιτικός μηχανικός

ΕΣΠΑ

Civil Engineer

Τι είναι ο Πολιτικός Μηχανικός;

Πολιτικός Μηχανικός ή civil engineer, είναι ο επιστήμονας – επαγγελματίας μηχανικός που ασχολείται με όλα τα στάδια κατασκευής ενός τεχνικού έργου, όπως είναι οι γέφυρες, οι δρόμοι, τα αεροδρόμια κ.τ.λ.

Εργάζεται τόσο στην φάση της κατασκευής όσο και της συντήρησης ενός έργου. Συνδυάζει διάφορες επιστήμες και κλάδους, όπως ο φυσικός, ο οικονομικός, ο τεχνικός και ο κοινωνικός, με στόχο την κατασκευή ενός τεχνικά και οικονομικά άρτιου έργου στα πλαίσια των νομοθετικών διατάξεων και με σεβασμό στο περιβάλλον.

 • Ασχολείται με την μελέτη, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και τη συντήρηση διάφορων έργων.
 • Δυνατότητα να εργαστεί ως υπάλληλος σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας.
 • Οι σπουδές του ολοκληρώνονται σε κάποιο από τα Πολυτεχνεία, με συνολικά έτη φοίτησης τα 5 χρόνια.
 • Συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες, όπως τον Αρχιτέκτονα, τον Γεωλόγος κ.τ.λ.

Civil Engineer

Τι κάνει ένας Πολιτικός Μηχανικός;

Τι κάνει ένας Πολιτικός Μηχανικός;

Ο Πολιτικός Μηχανικός συνεργάζεται με διάφορους επιστήμονες, όπως τον Αρχιτέκτονα και τον Γεωλόγο. Έτσι, ο ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού στην αγορά εργασίας είναι πολύπλευρος.

Το πρώτο βήμα σε ένα έργο, είναι η σχεδίασή του, βάση των απαιτήσεων που υπάρχουν από τον πελάτη. Αυτή η αρμοδιότητα, ανήκει στον Αρχιτέκτονα και στόχος του είναι η δημιουργία του “σχεδίου”, όπως αυτό που φαίνεται παρακάτω.

Ο Πολιτικός Μηχανικός λαμβάνει το “σχέδιο” του έργου από τον Αρχιτέκτονα και το αναπτύσσει λαμβάνοντας υπόψιν διάφορες παραμέτρους, όπως η τοποθεσία, οι καιρικές συνθήκες της περιοχής και ο σκοπός του έργου. Οφείλει να λάβει υπόψιν όλους τους κανονισμούς κατασκευής με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Αν και φαίνεται δεδομένο, το έδαφος και οι συνθήκες που επικρατούν στην γεωγραφική περιοχή του έργου παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβει ο Πολιτικός Μηχανικός. Η επιστήμη που μελετά το έδαφος λέγεται Γεωλογία και ένας Πολιτικός Μηχανικός πολλές φορές συνεργάζεται με Γεωλόγους για τον καλύτερο σχεδιασμό των έργων. Σε σεισμογενείς περιοχές, ενδεχομένως να υπάρχει και συνεργασία με επαγγελματίες εξειδικευμένους στα φυσικά φαινόμενα των σεισμών.

Μελετά οργανώνει προγραμματίζει επιβλέπει

Η δημιουργία κτιρίων, δρόμων, γεφυρών, αεροδρομίων ακόμη και σταδίων απαιτεί μια σειρά από ενέργειες. Ένας επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός μελετά το έργο που θα δημιουργηθεί, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα χτιστεί, προγραμματίζει το πότε και το πώς θα ολοκληρωθεί, επιλέγει τα κατάλληλα υλικά και τέλος έχει ενεργό ρόλο κατά την κατασκευή του έργου.

Μόλις το έργο ολοκληρωθεί, ξεκινά η διαδικασία της επιθεώρησης πως όλα πήγαν, όπως είχαν προγραμματιστεί και πως το έργο βρίσκεται σε μια κατάσταση έτοιμο προς παράδοση. Η παράδοση του έργου και η μελλοντική συντήρησή του είναι στις αρμοδιότητες του Πολιτικού Μηχανικού.

Με άλλα λόγια είναι ο επαγγελματίας κατασκευής του δομημένου χώρου, εφαρμόζοντας τις αρχές της επιστήμης πολιτικού μηχανικού.

CP Constructions Λ.Αιδηψού

Πάτρας Χρήστος

Τεχνικό Γραφείο

Το τεχνικό μας γραφείο βρίσκεται Ερμού 1 στα Λουτρά της Αιδηψού στην βόρεια Εύβοια. Οι δραστηριότητες του γραφείου δεν περιορίζονται μόνο στην βόρεια Εύβοια όπου εδρεύω, αλλά επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Από εδώ θα ενημερωθείτε για τις εργασίες του γραφείου μας που αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών, την κατασκευή ιδιωτικών και δημοσίων έργων, την τακτοποίηση αυθαιρέτων καθώς επίσης την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών και την σύνταξη πίνακα οριζόντιας ιδιοκτησίας. Το γραφείο έχει αναλάβει περιπτώσεις ενίσχυσης κτιρίων, τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από σεισμό. Ακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο της οικοδομής καθώς έχω εκπαιδευτεί

 • στο νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)
 • ασχολούμαι και με την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (ΠΕΑ)
 • αναλαμβάνω επίσης σύνταξη πίνακα οριζόντιας ιδιοκτησίας και τοπογραφικά ενταγμένα στο σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ ΄87
 • αναλαμβάνω τακτοποίηση αυθαιρέτων με χρήση του Ν.4495/2017
CP Constructions

Υπηρεσίες

Παροχές υπηρεσιών

Έκδοση οικοδομικών αδειών

Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων

Ηλεκτρονική δήλωση κτηματολογίου

Άδειες λειτουργίας καταστημάτων

Κατασκευή επίβλεψη έργων

Ανακαίνιση & ενίσχυση κτιρίων

Τακτοποιήσεις νομιμοποιήσεις

Βεβαιώσεις νομιμότητας (Ν.4495/17)

Πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης

Social Media

Κοινοποιήστε την σελίδα μου

Βιογραφικό

Πάτρας Χρήστος

CP Constructions

Christos Patras

Λίγα λόγια για εμένα

Στόχος μου είναι η παροχή υψηλού επιπέδου τεχνικών υπηρεσιών και συμβουλών, η χρήση υλικών εγγυημένης ποιότητας, καθώς επίσης και η τήρηση των κανονισμών που ισχύουν για τον σχεδιασμό δομικών έργων στην Ελλάδα.

 • Απόφοιτος Γενικού Λυκείου Λ. Αιδηψού
 • Πτυχιούχος Τμήματος Χημείας ΑΠΘ
 • Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός University of Bradford
 • Πτυχιούχος MSc Civil and Structural Engineering University of Bradford

Σε κάθε έργο, μελετάω και επιδιώκω την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του πελάτη, προωθούμε την εργονομία των χώρων και παράλληλα δίνουμε βάση ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλαίσθητο.

F.A.Q

Συχνές ερωτήσεις

Στοιχεία επικοινωνίας

Επικοινωνία

Τέσσερα + Πέντε =